joomla social media module

Slovenski violinist Miha Pogačnik u samostanu bl. Augustina Kažotića

2018-01-27-samostan-m-pDominikanci su u petak 26. siječnja 2018. u Multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu na Peščenici ugostili poznatoga slovenskog violinista maestra Mihu Pogačnika, inovatora u polju poslovnog rukovodstva, socijalnog poduzetnika te kulturnog ambasadora Republike Slovenije. U toj je prilici mo. Pogačnik, pred brojnom okupljenom publikom, održao predavanje i koncert, a cijeli je susret sniman za programske potrebe Hrvatskoga radija.

Pozdravljajući njega i okupljene poštovatelje glazbene umjetnosti u ime je domaćina fr. Anto Gavrić podsjetio da Hrvatska dominikanska provincija ima svoje samostane u Sloveniji i da dominikance zato posebno raduje što je jedan slovenski umjetnik došao u jedan dominikanski samostan u Hrvatskoj. Za uspomenu na susret o. Gavrić mu je darovao monografiju o samostanu i župi.

Umjetnik je na hrvatskom jeziku uvodno ispripovijedao da se još prije četrdesetak godina zaljubio u zvuk violine u katedrali i da je dosad svirao barem u sto katedrala diljem svijeta. „Umjetnost se danas mora nanovo pozicionirati, umjetnost treba njegovati kao princip, ona mora biti tamo gdje se odlučuju najvažnije stvari, zato ja ne sviram samo u prostorima koji su predviđeni za umjetnost, već surađujem s poslovnim ljudima, s menadžmentom“ – istaknuo je maestro. Glazbu je, posebice sviranje na violini, prikazao kao svoj pogled na Europu, kojem je na dnu Balkan, na vrhu Skandinavija, a u sredini Hrvati, Slovenci koji, prema njegovim riječima, trebaju biti europski most. Naglasio je da se iz takvih suodnosa komponira polifonska Europa koja je bezvremenska. Njegova je teza da se prava Europa nalazi u svevremenskim aktima umjetničke genijalnosti koji zajedno predstavljaju njen suštinski smisao te da tu i takvu Europu valja pronaći te ju pokrenuti kako bi stari kontinent realizirao svoje posebno poslanje koje ima. U tom smislu mo. Pogačnik od prošle godine organizira i vodi projekt „Europa – nedovršeno remek djelo“ koji u ovom europskom prijelomnom vremenu pokušava pomoći u toj potrebnoj i dubinskoj preobrazbi. Na papiru je zatim umjetnik slikao mijene raspoloženja koje se doživljavaju kroz glazbene fraze, prikazao je glazbu kao proces, od početnih tonova, razvijanja snage, dolaska do kriza, preobrazbi, utkao je u taj proces socijalni faktor i taj je prikaz nazvao ne muzikološkim, već fenomenološkim.
Nakon toga uvodnoga predavačkog dijela susreta, mo. Pogačnik je odsvirao ciklus Johanna Sebastiana Bacha, 3 sonate i 3 partite za violinu solo (BWV 1001-1006). Svirao je na violini Parzival Guarneri koja je izrađena 1710. godine, prema maestrovim riječima, samo deset godina nakon što je Bach skladao sonate koje je Pogačnik tu večer odsvirao. Tim je nastupom na svojevrstan način umjetnik obilježio i 45. obljetnicu svojega prvog izvođenja Bacha u Zagrebu, bilo je to u crkvi sv. Marka 1973. godine.
Mo. Pogačnik svoj je nastup održao pred brojnom okupljenom publikom, u kojoj je bila i prof. Marina Tomić iz Srednje glazbene škole u Sarajevu, a koja je s nekoliko učenica doputovala u Zagreb isključivo sa željom da susretnu proslavljenog umjetnika.

T. B.