joomla social media module

Povratak i nastavak prevlasti idola

2018-03-29-naslovna-bNa završnoj sedmoj korizmenoj tribini na Peščenici, izlaganje je imao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, prof. na Katedri povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Tema njegovog promišljanja odnosila se na pitanje „Povratka i nastavka prevlasti idola“. U samom uvodu prof. Bodrožić je ukratko precizirao pojmove koji se odnose na idole, odnosno na kumire, kako se to poimalo ponajviše u Starom zavjetu, a potom u Novom zavjetu. Riječ je ponajprije o raznim bogovima koji su prema ljudskim mjerilima izgrađeni, pa se prema njima imamo odnositi kao onima koji su dijelom imaginarne stvarnosti, a dijelom su onoga što je predstavlja mnogoboštvo, odnosno politeizam. Prof. Bodrožić se u svom izlaganju osobito referirao na promišljanja nekolicine prvih kršćanskih mislioca koji ukazuju na probleme svoga vremena, a koji uspijevaju na temelju vjere u Krista Spasitelja iznaći rješenja za pitanja koja su njih zaokupljala. Paradoksalno je da su neka njihova razmišljanja poticajna i plodonosna za neke teme koje zaokupljaju naše suvremenike. Kao središnju misao prof. Bodrožić ističe Atenagoru koji ističe da je najveća nevolja kada se pomuti ljudski um, odnosno ako na djelu nije razborit sud. U tom slučaju imamo posla s raznim devijacijama, oslanjanjima na gatanje, vračanje i slične prakse.

2018-03-29-03

Zanimljivo je da se takva razmišljanja u 'poganstvu' iznova pokazuju u vremenu u kojem živimo. U tom smislu današnji izlagač Ivan Bodrožić je dijagnosticirao brojne idole današnjeg vremena kojima se u većoj ili maloj mjeri klanjamo. Od one temeljne koju pronalazimo u evanđelju o služenju Bogu ili bogatstvu, do drugih u kojima se imamo opredijeliti između navlastito materijalnih i duhovnih ciljeva.

2018-03-29-01

Ti idoli su toliko brojni da ih jedva možemo nabrojati, ali svi pokazuju to da odveć ljudske ciljeve mijenjamo za božanske, i odveć imanentne za transcendentne. Time se zapravo pokazuje da se istinsko kršćanstvo mora povratiti na iskon, odnosno na ono što se nekada živjelo, a kao odgovor na pitanja i izazove s kojima se danas suočavamo. To se pokazalo istinitim i u raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja, a koja je ukazala na potrebu da se idolima kojima smo svjedoci pronađu i odgovarajući lijekovi. Na koncu tribine je ukazano na potrebu da se s ovakvim temama nastavi promišljati jer nisu dostatno prisutne u našoj javnosti.

2018-03-29-02