Najbolji način da joj pokažeš zahvalnost

zahvalaDok je boravio u samostanu, Feliks je primio vijest da mu je majka preminula. Bio je jako pogođen i uznemiren smrću majke. Iako se pretvarao i na sve načine suzdržavao suze, čak i na pogrebu, tj. pokopu, učitelja Fulgencija nije mogao zavarati. On je naslućivao koja se bura i drama nemira odigrava u mladenačkom srcu njegova učenika Feliksa.

I onda mu je Feliks otvorio dušu, ispričavši mu o povezanosti s pokojnom majkom. U jednom trenutku je ustvrdio: "Siguran sam da je ovo moje duhovno zvanje, zasluga moje majke - plod njezinih molitava." I na kraju je izlio sve ono što ga muči.

Smatrao je da je premalo učinio za svoju majku, da je premalo pokazao svoju zahvalnost. I sada ga to muči i ne da mu mira u srcu. "Doista mi je žao što nisam više - češće pokazivao svoju ljubav i zahvalnost njoj. Sada više nemam prilike. Znam da se mogu moliti za nju, ali ipak to nije to!" Učitelj Fulgencije ga je mirno slušao i na kraju, stavio ruku na njegovo desno rame, pogledao ga nježno i mirno prozborio: "Još nije kasno da pokažeš svoju ljubav i zahvalnost prema njoj.

Ne mislim samo na molitvu za nju. Najbolji način da joj pokažeš zahvalnost sada, ako joj doista želiš uzvratiti ljubav koju ti je podarila, jednostavno živi onako kako je ona živjela: pokušaj ljubiti i darivati ljubav prema svakom čovjeku, kao što je ona to činila."