Dr. Tokić održao predavanje u sklopu tribina "Korizma na Peščenici"

2013-02-28-naslovna-III-tribinaU srijedu 27. veljače u sklopu tribina "Korizma na Peščenici", doc. dr. o. Dario Tokić, OCD, profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u samostanu bl. Augustina Kažotića održao je predavanje s temom: "Lik Djevice Marije u Otajstvu Isusova rođenja i djetinjstva".

Na početku predavanja dr. Tokić je rekao kao je predavanje potraga za Marijinim likom, a koje se bazira na temelju prva dva poglavlja Matjeva i Lukina evanđelja. Zatim je ukratko svratio pozornost na spomenuta poglavlja koja govora o Isusovu rođenju i djetinjstvu s ciljem otkrivanja Marijina portreta.

Predavač je pojasnio kako u Isusovu rodoslovlju uočavamo niz od pet žena između kojih je i Marija, u društvu žena s neobičnim ženidbenim vezom. Marija prekida niz kod rođenja. Naime do Marije spominju se samo muškarci, no kada se radi o Isusu ne kaže se da se Josipu rodio Isus, nego Marija koja je začela po Duhu Svetom porodi Isusa, rekao je predavač.

U nastavku najviše pozornosti posvetio je prvom i drugom poglavlju Lukina evanđelja. Ova poglavlja otkrivaju tko je Marija. U njima se jasno nazire Marijin lik odnosno njezin portret. Marija je ona koja sluša Riječ posrednika – anđela. Ona traži razumijevanje vjere, osluškuje Riječ kako bi lakše mogla sudjelovati u tomu. Ukratko ona je Božja službenica kazao je predavač.

Marija pokazuje tko je vjernik: to je onaj koji sluša Riječ i prihvaća je svojim životom. Jednostavno, Marija je robinja Gospodnja, naglasio je dr. Tokić i dodao kako je Marija donositeljica radosti i svjedok vjere.

Ona svjedoči Božju veličinu zbog onoga što joj se dogodilo i za to je Bogu neizmjerno zahvalna. Uz to Marija je i kustosica Božje riječi i Božjeg plana. Na završetku  prof. Tokić je rekao kako nam lik Marije pokazuje kakav bi vjernik trebao biti. To znači da ne zanemaruje što mu Bog poručuje, i da razmatra Riječ kako bi Božje djelo napredovalo.