joomla social media module

Jednostavni zavjeti laičkoga bratstva sv. Dominika

2015-11-20-jednostavni-zavjeti-laickoSvečanim euharistijskim slavljem s obredom zavjetovanja u samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici polaganju jednostavnih zavjeta na tri godine pristupilo je 28 trećoredaca bratstva "Bl. Augustin Kažotić". Misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić, u čije su ruke zavjetovanici dali svoja obećanja, kao predstavniku učitelja Reda, a u koncelebraciji su uz ostale dominikance bili i župnik Marko Bijelić, prior Zvonko Džankić te voditelj Bratstva Dominik Kristijan Gerbic.

Osvrćući se na dirljivu scenu iz Evanđelja, u kojoj Isus plače nad Jeruzalemom provincijal je te retke usporedio sa životom vjernika: "Kad se naš život udaljuje od Boga, kad on nema mjesta u mome životu, kad sam okružen svime samo ne Bogom, može se dogoditi da mi se neprijatelj približi toliko da me okruži odasvud. I može se dogoditi da ni kamen na kamenu od našega duhovnoga života više ne ostane, da Isus plače nad našim Jeruzalemom." Kao zaštita na životnome putu može posljužiti primjer svetog Dominika, istaknuo je provincijal Gavrić, podsjećajući da postoje lijepe slike o njemu kao čovjeku Božjem, punom sućuti i vrlo pozornim na bijedu drugoga, koji dugo ostaje u molitvi. Međutim, često se zaboravlja ono što je duboko promijenilo Dominikov život, a to je Riječ Božja koja je duboko ušla u njegov život i kojoj je on postao službenikom, istaknuo je provincijal. Laičkome bratstvu bl. Augustina Kažotića provincijal je poručio da svojim zavjetovanjem također postaju službenici Riječi Božje: "Članovi dominikanske obitelji to ne smiju zaboraviti.

To u našem životu uvijek mora biti Riječ koja je moljena, Riječ koja je proučavana, Riječ koja je promišljanja, življena i naviještana. To je nešto najbolje što nas članove ove velike dominikanske obitelji može karakterizirati." "Vama stavljam na srce da otkrivate Dominika upravo u ovome svjetlu i da otkrivajući ga i prihvaćajući nasljedovati po njegovu primjeru Isusa Krista, i vi budete djelatno prisutni u ovome svijetu", nastavio je provincijal ističući da je dominikanska obitelj komplementarna i raznolika. Glavni razlog te komplementarnosti i nadopunjavanja je djelatna prisutnost u svijetu, u kojem je svaki član pozvan uprisutniti Isusa Krista. U nastavku homilije provincijal je istaknuo nekoliko važnih točaka iz pravila dominikanskih laičkih bratstava, u kojem stoji: "Članovi laičkoga bratstva svetoga Dominika poglavito se služe ovim izvorima: slušanje Riječi Božje i čitanje Svetoga pisma, posebice Novog zavjeta, po mogućnosti svakodnevno sudjelovanje u liturgiji i u euharistijskom slavlju, često pristupanje sakramentu pomirenja, liturgijska molitva časova s dominikanskom obitelji kao i osobna molitva, meditacija i krunica.

Obraćenje srca duhom i vršenjem evanđeoske pokore, ustrajno proučavanje objavljene istine i trajno promišljanje suvremenih problema u svjetlu vjere, pobožnost Djevici Mariji prema tradiciji Reda, kao i našem svetom ocu Dominiku i sv. Katarini Sijenskoj i povremene duhovne obnove." Provincijal je na kraju poželio svim članovima laičkoga bratstva da ih prati zagovor njihovog zaštitnika bl. Augustina Kažotića: "Neka on bude pred vama i neka vas vodi, jer kad nekada i ne znamo put, budite uvijek sigurni da Bog vodi i da će Bog uvijek dovesti onamo gdje želi da budemo djelatni i prisutni."

Ana D.

Foto album!