29. NEDJELJA KROZ GODINU – B

Marko u svom evanđelju nastavlja s nizom učenja koja nastoje izložiti kako bi buduća zajednica vjernika trebala organizirati svoju strukturu, posebno oko pitanja upravljanja. Na temeljnoj razini postavljaju se pitanja: Koje kriterije bi kršćanska zajednica trebala primijeniti da bi vladala sobom? Tko bi trebao biti vođa i kako ostvariti ustroj vlasti?

Priča slijedi jednostavan obrazac: Zebedejevi sinovi postavljaju pitanje učitelju, započinjući dijalog u kojem Isus daje odgovor s namjerom da ponudi kriterije za takvo upravljanje. Dijalog napreduje od jednostavnog pitanja o doslovnom sjedenju za stolom do širih kriterija o upravljanju zajednicom.

 

Na drugom mjestu Markovo evanđelje sadrži „kolorit“ boli, mučenja i traume. Isus umire smrću robova u mučnom procesu koji završava na križu.

Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, traže od Isusa da sjednu kraj njega „u slavi“. Isusov odgovor stavlja u prvi plan glavnu temu koja spaja cijelo Markovo evanđelje.

Znanstvenici su dugo smatrali Marka „evanđeljem križa“ jer se druge glavne teme poput hrama, učeništva i kristologije podvrgavaju stvarnosti križa kao temeljnom kriteriju tumačenja. Iako Marko apostole predstavlja kao glavne modele učeništva, evanđelje ih također predstavlja kao „pogrešne“ likove. Pomislite, na primjer, na Petra koji neprestano pogrešno razumijeva Isusov mesijanizam. Petrov prijekor pokreće Isusa da izloži teološke dimenzije modela učeništva, koji se u biti sastoji od slijeđenja Isusa do križa. Takva učenja, međutim, propadaju. Na vrhuncu evanđelja, Marko je izričit u tome da Petar nije slijedio svog učitelja do križa. U konačnici, Isus ostaje sam, napustio ga je najistaknutiji apostol a i ostali učenici.

Neodlučnost tko će imati prednje sjedalo s druge strane proizlazi iz činjenice da to u konačnici ovisi o Ocu. Iz svjedočanstava onih koji su prošli torturu znamo da se njihovi prošli, sadašnji i budući svjetovi ruše pod teškim jarmom krajnje boli i okrutnosti. Žrtve mučenja izražavaju da ne mogu razmišljati o budućnosti osim činjenice da bol uništava njihova tijela. U skladu s tim, možemo protumačiti Isusove riječi kao sirovo priznanje takve stvarnosti: znamo samo da pravo učeništvo uključuje poziv nasljedovanja koraka Isusova života sve do križa.

Fr. Marin Golubović, OP