PASTORALNE SMJERNICE ZA VELIKI TJEDAN

1triduoppascualDragi vjernici i župljani,
ušli smo u Veliki tjedan, naš korizmeni hod prema Uskrsu je pri kraju. Ove godine zajedničko i osobno življenje vjere u ovom milosnom i svetom vremenu je otežano poteškoćama, izazvanim širenjem bolesti Covid-19 u Hrvatskoj, kao i potresa u Zagrebu i okolici. Pridržavajući se posebnih (sanitarnih) odredaba i naputaka koje je, na temelju općih državnih propisa, dala naša Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija, dane Velikog tjedna, na žalost, nećemo moći proslaviti i živjeti kao zajednica, jedni blizu drugih.

Naravno da ta spoznaja boli. Ali opet, to ne znači da ćemo u ovim danim biti jedni bez drugih. Budimo zajedno u molitvu kao jedna velika obitelj i zajednica. Budite zajedno s nama, dominikanskom zajednicom na Peščenici duhovno povezani. Mi smo vam svaki dan duhovno bliski, živimo tu duhovnu blizinu s vama svaki dan kroz zajedničku i osobnu molitvu i našu konventualnu euharistiju. U našim ste molitvama, zazivima, prošnjama, vapajima. Osjećamo i sigurni smo da smo mi i u vašim molitvama. Kroz kratke susrete, telefonske i virtualne razgovore, mnogi ste to posvjedočili. Svako vrijeme kušnje je milosna prilika odnosno mogućnost za rast u vjeri kroz strpljenje i povjerenje u Božju blizinu i providnost.

SVETO TRODNEVLJE
Posebno vas pozivamo da se kroz Sveto Trodnevlje sjedinite s nama duhovno u našim liturgijskim slvaljima.
U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak u 18 sati sjedinite se s nama u svojim domovima u molitvi i u duhu.
Na Veliki petak naša dominikanska zajednica slavit će liturgiju i obrede Muke Gospodnje u 18 sati. Budite s nama u svojim domovima kroz molitvu, napose za sve pogođene pandemijom, napose za bolesne, umrle i tjeskobne.
Na Veliku subotu budite s nama u duhu i molitvi u obredima Vazmenog bdjenja u 19 sati. Bdijte s nama!
Na Uskrs dominikanska zajednica ima konventualnu svetu misu u 9 sati. Pomolite se tada kao obitelj u svojim domovima. Bit ćete u našim srcima i molitvama kako bi nas uskrsna radost pobjede života nad smrću još više međusobno povezala i ohrabrila.

USKRSNI BLAGOSLOV JELA
Tradicionalnog nošenja u crkvu i blagoslova jela nema. Vjernici su pozvani da se u krugu obitelji pomole i zazovu Božji blagoslov na jelo prije svečanog blagovanja na Uskrs. Prema pastoralnim smjernicama kardinala Josipa Bozanića ovlašćeni su  roditelji (otac ili majka) ili predstojnik kuće da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a mi ćemo na Uskrs nakon Euharistije u 9 sati moliti blagoslov za sve. Dovoljno je izmoliti molitvu i učiniti znamenovanje križem. Kako?
Primjer: Može se pročitati evanđeoski odlomak gdje su dvojica učenika na putu u Emaus prepoznali Uskrslog Gospodina u lomljenju kruha, potom se izmoli Oče naš i izrekne blagoslovna molitva ovim ili sličnim riječima: "Dobri Bože, molimo te izlij svoj sveti i očinski blagoslov na ovu hranu: na kruh i meso, sir i jaja, na mladi luk i povrće, na sol i začine, i na sve što smo pripremili za uskrsno blagovanje. To te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen."

KORIZMENE KUTIJICE: očitovanje kršćanske ljubavi
Okolnosti koje živimo traže i zauzetost kršćanskom ljubavlju. Volonteri našega Župnog caritasa kroz sve ovo vrijeme djeluju i pomažu potrebitima, napose starijim osobama koji žive sami. Na taj način želimo pokazati da naša župna zajednica, ne štedeći snage, brine za svoje članove u potrebi i živi zajedništvo ljudsko i vjerničko.
Vjerujem da su mnogi od vas na početku korizme uzeli korizmene kutijice, u koje ste pohranjivali plodove vašeg korizmenog odricanja. Svake godine na Misi večere gospodnje vjernici bi donosili te kutijice kao vlastiti prinos pred oltar za njapotrebnijei i najsiromašnije u našoj župnoj zajednici. Budući da ove godine nema Mise Večere Gospodnje s narodom, moći ćete svoje priloge i plodove korizmenog odricanja predati volonterima našeg Župnog Caritasa u četvrtak, 9. travnja, prije podne od 10 do 12 sati i popodne od 15 do 17 sati. To ćete moći učiniti pojedinačno pred ulazom u našu Crkvu, vodeći brigu o potrebnim i važećim sanitarnim odredbama (udaljenost od dva metra...). Ili možete svoj prilog uplatiti na tekući račun Župnog caritasa: IBAN: HR4523400091510765010, Privredna banka. Unaprijed se zahvaljujemo u ime onih najpotrebnijih u našoj župnoj zajednici.

SLAVLJA SVETE PRIČESTI I KRIZME
Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum. O novim datumima bit ćete pravovremeno obaviješteni ovisno o razvoju situacije normalizaciji situacije.

MOLITVA
Sve vas, dragi vjernici, pozivamo da u ovim danima ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo 'kućne Crkve', one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega. Ovo je vrijeme strpljenja i pouzdanja u Njega.

Također vas podsjećamo da je svaki dan naša crkva otvorena od 7 do 19 sati za osobnu molitvu i pohod i poklon Gospodinu u Svetohraništu. Pri tome vodite računa o potrebnim mjerama. Budimo odgovorni jedni prema drugima.

KONTAKT
Također, komunicirati možete u slučaju bilo kakve potrebe ili savjeta s nama preko župnog e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili putem telefonskih brojeva 2362-610 (župni ured) 098 191 60 30 (p. Marko Bijelić, župnik) 098 321 223 ( p. Marinko Zadro, prior samostana).

Dragi župljani, neka vas prati Božji blagoslov, uz zagovor Blažene Djevice Marije, Presvete Bogorodice, svetoga Josipa, zaštitnika naše Domovine i blaženoga Augustina Kažotića, zagovornika i uzora u strpljenju i pouzdanju u Gospodina.