Vazmeno bdjenje

2013-03-31-naslovna-USKRS

S blagoslovom ognja upaljenog ispred samostanske i župne crkve ušli smo u uskrsnu noć, najveću noć u kojoj će Svjetlo zauvijek pobijediti mrak, nakon koje će svanuti Uskrs! Vazmeno bdijenje, "svečani doček" predvodio je župnik p. Marko. Po običaju započelo je u tišini i mraku, a uskrsno se svjetlo, dodirom svijeće na svijeću, kroz crkvu širilo dok ju nije posve rasvijetlilo. U pratnji župnika bio je velik broj ministranata te subraća iz samostana na Peščenici, te je uskrsno bdijenje u vjerničkim mnoštvom ispunjenoj crkvi zadobilo pravi svečani ugođaj, kakav i priliči blagdanu Uskrsa, naizgled stoljećima istog, a svake godine novog.

 

Sedam uskrsnih čitanja, koja podsjećaju na važna biblijska događanja od vremena stvaranja svijeta čitali su vjernici laici, pod prigušenim svjetlom, pridonijevši tako i toploj atmosferi slavlja, ali i duhu zajedništva župe bl. Augustina Kažotića.

Važan dio vazmene noći je i primanje svetih sakramenata, za što je ove godine bilo spremno petero odraslih katekumena. Primivši sakrament krštenja, potvrde, a zatim i svete pričesti, potvrdivši samostalno svoj pristanak uz Krista pred cijelom župnom zajednicom, postali su pravi članovi Kristove zajednice – Crkve.

Euharistiju su uskrsnim pjesama dostojno popratili zborovi "Nokturno" i "Osvit", a gotovo dvosatno slavlje koje je u crkvi takorekuć "proletjelo", nastavljeno je radosnim uskrsnim čestitanjima i zajedništvom, osobito mladih, u samostanskim dvoranama podno crkve. Uskrsna svjetlost "razbila" je noć!