Duhovsko bdjenje

bdjenje

 

U nedjelju, 09. lipnja, slavimo svetkovinu Duhova, koja spada u red velikih spomena koje Crkva posebno slavi. Svetkovina Duhova je ujedno „rođendan" Crkve. Svi smo mi Crkva. Preporuka je da se uoči tako velikh svetkovina održi bdjenje. Bdjenje, latinski vigilia, znači budnost. To je dan, odnosno noć uoči neke svetkovine kada vjernici, pripravljajući se za svetkovinu, bdiju i pritom čitaju ulomke iz Svetog Pisma, psalme i u tišini mole. Najznačajnija vigilija, bdjenje, u čitavoj povijesti Crkve jest Uskrsno bdjenje. Crkva također nastoji bdjeti i uz svetkovinu Božića i Duhova.
Pozivamo vas na Duhovsko bdijenje, koje će se održati u našoj crkvi, u subotu, 08. lipnja, od 21 sat. Dođimo i molimo za darove i plodove Duha Svetoga.

Program duhovskog bdijenja:
21.00 – Vazmena pobožnost put svjetla (via lucis)
22.00 – Duhovsko bdijenje i klanjanje pred presvetim ( uz pjesmu, meditacije i molitve)
23.00 - Sveta misa duhovskog bdijenja
Dođite i kroz molitvu i pjesmu otvorimo se Duhu Svetome, da i naša srca zapali vatrom svoje ljubavi. Bdjenje animira župni zbor "OSVIT".


Put svjetla (via lucis) je pobožnost u kojoj se razmatra otajstvo Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, i to na način koji je u crkvenoj pobožnosti najsličniji križnome putu.